Po představení nejznámějších řeckých jídel vás ještě provedeme světem řeckých sladkostí a dobrého pití. Říká vám něco Baklava, Chalva či jak chutná Retsina? Pojďme se na to dnes společně podívat.
Typický dezert, který bývá známý i u nás, skládající se z filo těsta, oříšků a medu. Tento dezert najdeme ve všech oblastech, kde kdysi vládla Osmanská říše.
Cukrovinka z krupice či sezamových semínek slazená medem nebo cukrem, do které se přidává máslo či rostlinný tuk. Často je doplněná rozinkami, sušeným ovocem nebo oříšky, například mandlemi.
Nudličky (nitky) z filo těsta zabalené do válečku, přípaně klubka, které se ohřívají s máslem nebo olejem. Ty se pak přelejí medem či sladkým sirupem.
Kuličky z těsta namočení v medu, ochucené skořicí smažené podobně jako koblihy.
Víno je v Řecku snad nejběžnější nápoj, dle starověké mytologie měli víno vynalézt přímo Řekové. V nedávné době se kvalita vína v Řecku zlepšila oproti původní lokální velkoobjemové výrobě ke klasickým lahvovým vínům evropské úrovně. Řecká vína bývají většinou silná. Zkusit jejich chuť můžete i v našich obchodech.
Víno, které má svíravou chuť a obsahuje borovicovou pryskyřici. Tu Řekové přidávají už od pradávna a tento zvyk opět sahá až do pradávných časů, kdy zasvětili borovici bohu vína Dionýsovi. Nyní se však přidává mnohem menší množství (nyní max. 1 %).
Anýzový likér s obsahem alkoholu až 48 %, který se destiluje z vína a dochucuje bylinkami jako je anýz, fenykl, hřebíček, skořice nebo koriandr. Je velmi obdobný pastisu ve Francii či raki v Turecku. Často se mísí s vodou či ledem a získá tak zakalený mléčný vzhled.
Nápoj velmi známý i u nás, který se destiluje z několik druhů vín a následně zraje v dubových sudech, poté se dochutí směsí bylin.
Osvěžující ledový nápoj z rozpustné kávy, vody a cukru, často obohacený mlékem.
Dejte si i vy nyní něco dobrého, ať už ze soudku sladkostí či nápojů a užívejte si krásné léto!
Použité fotografie: Wikimedia Commons