Kde tkví základ řecké kuchyně jsme si zodpověděli v minulém článku, dnes se zaměříme na konkrétní speciality známé či méně známé. Nechte naladit své chuťové buňky či zavzpomínejte na vaši dovolenou.
Velmi známý pokrm z filtrovaného řeckého jogurtu, okurky a česneku, ke kterému se přidá olivový olej, kopr nebo další bylinky a trocha octu.
Řecká pochutina, kterou již velmi dobře známe i u nás. Kořeněné maso (kuřecí, vepřové nebo jehněčí), které se velkém opéká na vertikální jehle za neustálého otáčení. Postupně se ořezávají okraje kusů masa. Jeho obdoby jsou turecký döner kebab či arabská šawarma. Gyros se nejčastěji prodává v pitě (chlebová placka) s rajčaty, cibulí a s tzatziki.
Po gyrosu a tzatziky snad třetí nejznámější řecké jídlo, které je oblíbené i na Blízkém východě či Balkáně. Tvoří ji vrstvy lilku, mletého jehněčího a bešamelové omáčky, přidávají se i rajčata nebo brambory a samozřejmě tradiční koření.
To jsou malé kousky masa, nejčastěji vepřové, kuřecí či jehněčí, grilované na jehlici. Občas může být jehlice obohacená i zeleninou. V Turecku je velmi podobné jídlo tzv. šiš kebab. Servíruje se v mnoha podobách, buď přímo na jehlici nebo i v pita chlebu či jen tak na talíři s rýží nebo další přílohou.
Salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených součástí rostlin. Mohou v něm být i mořské řasy. K ochucení je již jen olivový olej a citron.
Smažené kuličky z kořeněného mletého masa. Známé jsou i v Turecku jako köfte a v Bulharsku jako kjufte.
To jsou vinné listy plněné rýží nebo zeleninou, případně i masem. Najdete je mezi našimi delikatesami.
Jde o růžovou pastou podávanou jako předkrm. Jedná se o nasolené rybí jikry s česnekem, cibulí, olivovým olejem a citronovou šťávou.
Tyto názvy skrývají plněné pochoutky z typického filo těsta plněné sýrem, špenátem, zeleninovou či masovou směsí a dalšími kombinacemi. Filo těsto zakoupíte i v našem sortimentu.
Téměř všechny pokrmy si dokážete připravit i u vás doma, nakoupit na ně můžete pohodlně v našich obchodech Olympia Delikatesy. Brzy přidáme i recepty! Těšte se a sledujte náš blog.
Zdroj fotografií: Wikimedia Commons, Mundo