RECEPTY: Musaka
Tradiční zapékaný pokrm typický pro Řecko, ale i celý Balkán a Blízký východ. V těchto místech je to tak typické, jako třeba lasagně v Itálii. Jde o pokrm, který je vrstvený z mletého masa, lilku, rajčat a bešamelu, občas obohacený o brambory, stejně jako v našem receptu. Sníte ho raz dva, ale jeho příprava je o trochu náročnější. No možná o hodně. Příprava může trvat klidně 2 hodiny. My vám dnes přiblížíme recept, podle kterého si ji můžete připravit i u vás doma.
Ingredience
- 1 kg lilků
- 1 kg brambor
- ¾ kg mletého masa
- ½ kg rajčat
- 2 střední cibule
- 3-4 stroužky česneku
- sklenka červeného vína
- sklenka vody či mléka
- 4 PL strouhaného sýra
- 2 PL strouhanky
- olivový olej
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- sůl, pepř, cukr
Na bešamel
- 1 a ½ l mléka
- 12 PL hl. mouky
- 5 PL másla
- 5 vajec
- 3/4 hrnku strouhaného sýra
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- sůl, pepř
Postup
- Jako první připravíme maso - na olivovém oleji jemně osmažíme mleté maso, které necháme rozpadnout na drobné kousky. K němu přidáme drobně pokrájenou cibuli, drcený česnek, povaříme a pak zalijeme vínem. Do směsi dále přidáváme rajčata, špetku cukru, sůl, pepř, skořici, muškátový oříšek a nové koření. Vše pečlivě promícháme a přidáme sklenku vody či mléka. Vše necháme probublávat další cca ½ h.
- Očistíme brambory a nakrájíme je na plátky, osmažíme a osolíme. Podobně postupujeme s lilky. Brambory a lilky si rozložíme okapat od pleje na ubrousek.
- Připravíme si bešamel - v mléce rozmícháme mouku, přidáme rozmíchaná vajíčka, máslo, pepř, sůl a muškátový oříšek. Jakmile se začne houstnou neustále mícháme až k varu. Po té sundáme z ohně a vmícháme sýr.
- Pekáč vymažeme a vysypeme strouhankou a vrstvíme na něj brambory, masovou směs, sýr, lilky a na ně zbytek masové směsi, kterou zasypeme sýrem. Vše prolijeme bešamelem a dáme zapéct do trouby na 180 °C na cca hodinu, až povrch zrůžoví.
Dobrou chuť!